Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният секретар на Съвета на Европа е на посещение в Турция

Торбьорн Ягланд

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд ще се срещне днес в Анкара с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Бинали ЙълдъръмПовод за разговорите са опасенията за масови нарушения на гражданските права в страната след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли.

Преди две седмици турските власти суспендираха частично Европейската конвенция за правата на човека, но се задължиха да информират своевременно Съвета на Европа за действията си. По същото време бе въведено извънредно положение, а срокът за предварителен арест на заподозрените бе удължен от 4 на 30 дни. Оттогава броят на арестуваните във връзка с опита за преврат надвиши 18 хиляди. Десетки хиляди учители и държавни служители бяха уволнени, което доведе до предупреждения от Европейската комисия.

В интервю за италианска телевизия Ердоган заяви: 
Ще обясня на генералния секретар на Съвета на Европа, че организацията на Фетхуллах Гюлен е по-лоша от мафията. 

Той критикува върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини, че не е посетила Турция след неуспешния опит за преврат и изтъква, че ако ЕС не либерализира визовия си режим за турските граждани, Турция няма да се съобрази със споразумението за мигрантите.
Ердоган определи и като „нетърпимо“ отлагането на екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен от САЩ. Трябва да си сляп и глух, за да не разбереш, че той стои зад всичко това, каза Ердоган, повтаряйки обвинението срещу Гюлен за опита за военен преврат. Самият Фетхуллах Гюлен отрича всякакво участие в събитията от 15 юли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна