Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган потвърди, че ще върне смъртното наказание в Турция, ако народът го иска

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Таип Ердоган потвърди, че ще върне смъртното наказание в Турция, ако народът го иска. Това стана на снощната масова демонстрация в Истанбул, която привлече над милион, а според правителствената Анадолска агенция – близо пет милиона души.

Казват, че в Европейския съюз няма смъртно наказание. В САЩ обаче има, също и в Япония, и в Китай, както и в по-голямата част от света. Ние имахме смъртно наказание до 1984-та. Народът е суверен. Ако той вземе такова решение, то политическите партии ще се подчинят, заяви президентът на Турция. 

Ердоган не уточни по какъв начин ще се произнесе народът. Преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че ще прекрати незабавно преговорите за присъединяване на Турция към Евросъюза, ако в страната бъде възстановено смъртното наказание. 

В снощната демонстрация, замислена като проява на националното единство и почит към загиналите при опита за преврат на 15 юли, взеха участие лидерите на Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие. Представители на третата опозиционна сила – прокюрдската Демократична партия на народите – обаче не бяха поканени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна