Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саит Саити: Благодарни сме за помощта на БЧК и българския народ

Идентифицирани са 21 жертви, шестима души се издирват

| обновено на 08.08.16 в 16:51
4
Снимка: БГНЕС
Това беше природен феномен - водна бомба, която се отвори над Скопие и последиците са очевидни, каза в "12+3" Саит Саити, генерален секретар на Македонския червен кръст. Той добави, че са идентифицирани 21 жертви на водното бедствие, шестима души се издирват.

За наше щастие времето вече е сухо, но последиците от бедствието са тежки.

Ще мине много време, докато се нормализира ситуацията и се преодолеят щетите от катастрофалното наводнение, каза още Саити.

Кризисният щаб е мобилизиран, на терен работят денонощно и координирано всички институции. Храна, вода, лекарства, бебешки храни - това са най-спешните потребности на засегнатите от бедствието, които трябва да бъдат удовлетворени.

Благодарни сме за помощта на БЧК, както и на българските власти и българския народ, подчерта Саит Саити.

Срутени къщи, автомобили, качени на втория етаж от водната стихия и много умрели животни, разпръснати по улиците, така описа пред "Хоризонт" обстановката в близост до Скопие Стефан Марков. Местните хора са настанени в местното училище. Властите са организирали раздаването на вода и храна на пострадалите. На място работят много доброволци, но щетите са изключително големи и ще отнеме много време, за да се успокои обстановката, допълни Марков. 

В социалните мрежи фейсбук и туитър са формирани групи, от които може да се получи информация за необходимата помощ от доброволци или дарения. Най-необходими са питейна вода, опакована храна и бебешки пелени. Българското правителство е изпратило 20 тона минерална вода, тъй като в района на Скопие водата не е годна за пиене. Днес четирите български спасителни екипа са отводнили 17 сгради и са проверили десетки автомобили, търсейки бедстващи или загинали хора.

Буря с ветрове, които достигаха над 70 км в час, засегна през почивните дни североизточните предградия на Скопие, като в някои части водата достигна височина до 1,5 метра. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна