Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци участват в археологическите разкопки край Велико Търново

Снимка: Катя Чорова

От началото на август в археологическите разкопки в древноримския град Никополис ад Иструм край Велико Търново участват и доброволци. Това са 20 души на различна възраст, включително и пенсионери, които имат интерес към историята. С изключение на една чужденка, за първи път участват в такъв тип проучване. Те сами финансират престоя си и работят безплатно.

Главно във фирмени офиси работят хората, пожелали да се включат като доброволци в прочуването на града, основан през 102-ра година от римския император Траян. Сега те са на два обекта – голяма обществена сграда, в която според хипотезата на специалистите е била разположена античната данъчна служба, както и на централна улица в Никополис ад Иструм.

Георги Дангов работи като специалист "Ключови клиенти" в голяма тютюнева компания в София. За участието си в проекта той разказа:

Винаги съм се интересувал от историята, обхождам някои обекти дори сам, просто да разглеждам, но разбрах, че няма да стане така и трябва да отида при специалист, да участвам, за да видя същността на нещата.

Някои колеги ме погледнаха с недоумение, други се възхитиха. Едните казват "Ти си луд", други пък се интересуват, но нямат смелостта да дойдат.

Още впечатления на доброволците в проекта чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени