Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват спешни проверки за спазване на противопожарните изисквания

Снимка: БГНЕС

Голяма част от пожарите избухват вследствие на селскостопанска дейност, тъй като се намираме в сезон на високи температури, това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" директорът на Дирекцията по горите в Кюстендил инж. Здравчо Тодоров:

Високите температури дават възможност за лесно и бързо разрастване на пожар, независимо от това дали е в селскостопанска територия или в горски територии, но по-голямата част от пожарите, които възникнаха, тръгнаха от селскостопанските площи и слязоха в горските територии.

Тодоров допълни:

Наложи се да започнем ударни проверки. Те са насочени основно към държавните горски стопанства, собствениците на 50 хектара гори, тези, които обработват земеделски площи. Към земеделските площи е разписано по норматив в наредби, че около нивата, която се обработва, трябва да има ивица, която да е обезтревена и да е широка около два метра, така че ако възникне такъв пожар, да не може да премине в друга територия, независимо дали това е горска територия или съседна нива.

Цялото интервю с инж. Здравчо Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна