Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенчо Христов: Фермерските пазари трябва да се разширят

Фермерските пазари, където можем да си купим прясна и качествена земеделска продукция от самите производители, са все по-търсени. Засега обаче възможността на фермерите да продават своите продукти е ограничена, което свива и шансовете на потребителите.

За Тенчо Христов от фондация "Биоселена" Наредба 26, която урежда фермерските пазари, поставя излишни ограничения пред фермерите. От фондацията подготвят  предложения за промени, с които да се регламентират правата и задълженията на фермерите при директните доставки.

Сега са ограничени местата за продажба – на място във фермата, на територията на административната област или в съседна такава. Според екипа на „Биоселена“ на фермерите трябва да се даде възможност да разширят пазарите си, защото така ще имат и по-сериозна възможност да конкурират незаконните продавачи по тротоарите.

И сега някои фермери пътуват и до по-далечни области. Никога досега не сме чували въпрос дали храната е от същата област, разказва още Тенчо Христов:

Наистина ли е направено само от мляко? Наистина ли е по автентична технология? Това са въпросите.

Пазарът ще научи фермерите да придават търговски вид на продуктите си, защото в противен случай ще отпаднат от него, смята Христов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна