Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заобикаля ли Общия устройствен план новата метростанция "Витоша"

Снимка: БГНЕС

Изграждането на най-новата метростанция „Витоша“ не е съобразено с приетия през 2009 година Общ устройствен план на столицата и не е преминало през процедура за промяната му. За това алармират от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.

Веселин Кирев
от Инициативата посочва, че устройственият план предвиждал изграждането на две метростанции след доскоро последната „Джеймс Баучер“, като те са били планирани за места, различни от това на метростанция „Витоша“:

Явно интереси, свързани с търговския център, който беше изграден на кръстовището на „Хладилника“ („Парадайс център“ – бел. ред.) са накарали Общината да преосмисли това решение и да направи метростанцията точно на кръстовището на „Черни връх“ и „Сребърна“.

Според Кирев неспазването на процедурите оставя съмнения за задкулисни действия. Той допълни, че има и други примери, които будят съмнения - например метростанцията в „Младост“ 3, която е отдалечена от жилищните сгради и се смята, че е съобразена с бъдещ инвеститор.

Особено за големи обекти като метрото не трябва да има никакви съмнения, че са изпълнени законосъобразно, категорично заяви кметът на София Йорданка Фандъкова:

Тези проекти се финансират от ЕС, под лупа се гледа както преди отпускането на финансирането, така и след това при отчитането. Така че, освен българските власти, много внимателно ни следят и от Брюксел. 

Фандъкова уточни, че Общият устройствен план дава генерална насока за развитие на метромрежата, но според пътникопотока и анализа на ползите и разходите с регулационните планове и подробните устройствени планове се определя къде да бъдат метростанциите.

Разширението на софийското метро до квартал "Хладилника" беше пуснато в експлоатация миналия месец. То осигурява бърз превоз на жителите на квартлите "Лозенец", "Кръстова вада", "Драгалевци", "Гоце Делчев" и "Хладилника". 20 хиляди души на ден ползват този участък, който бе построен за по-малко от 2 години.

Цялата тема можете да проследите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна