Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: Върховенството на закона отстъпва назад с всеки изминал ден

Делото "Батко и Братко" доказва провала на шумните дела срещу управници у нас, казва експертът

Веселин Георгиев
Снимка: БГНЕС

Върховенството на закона отстъпва назад с всеки изминал ден. Делото, обществено известно като „Батко и Братко“, може да бъде пример как шумните дела срещу управници у нас приключват с провал, а впоследствие заради неоправдано дълги процедури страната ни често е осъждана от Европейския съд за правата на човека да изплаща обезщетения. Това мнение изрази в предаването „12+3“ Петър Бакърджиев, председател на Института за правни анализи и изследвания.

Периодът от 2007-2008 година до 2016 година е неоправдано дълъг срок за наказателно преследване според Европейската конвенция за правата на човека, така че не е изключен вариантът бившият шеф на АПИ Веселин Георгиев да потърси правата си и да му бъде присъдено обезщетение, прогнозира Бакърджиев.

Според него след делото се налага и изводът, че както отмененият, така и новият закон за обществените поръчки са написани по такъв начин, че е възможно разпоредбите им да бъдат заобикаляни абсолютно безнаказано.

Българското общество става свидетел на абсолютно превратни тълкувания на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, подчерта експертът и даде пример с незаконното масово прекратяване на обществени поръчки отпреди месеци лично от премиера Бойко Борисов. Като друг пример Петър Бакърджиев посочи спирането на скандалната обществена поръчка на МОН за рекламни и сувенирни материали от страна на министър Меглена Кунева.

Няма процедура по фалит на община в нашето законодателство, обясни още Бакърджиев:

Тежкото финансово състояние на някои общини не е от днес и е толерирано с мълчаливото наблюдение на държавата. Това е проблемът.

В редица финансово неосигурени общини ще се стигне до вдигане на такси и данъци, предвиди експертът и попита:

Нормално ли е обаче гражданите да плащат повече за това, че са управлявани лошо от избраните от тях местни власти?

В последните няколко години централната изпълнителна власт затъна в заеми, а това поведение се мултиплицира надолу по административната йерархия на по-ниски нива.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна