Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на "Симеоново" - в хватката на нерешени проблеми

Снимка: БГНЕС

Гражданско сдружение „За Симеоново“ за пореден път сигнализира медиите, заради проблеми, свързани с открито сметище за битови отпадъци в квартала и в близост до необезопасен трафопост, както и заради честите течове на питейна вода край бунището.

Най - дълго нерешеният проблем в столичния квартал „Симеоново“ е свързан с теча на питейна вода на ул. „Извор“, за който Софийска вода е уведомена, но изтичането продължава, разказва Румен Манолов, който живее в непосредствена близост до района на теча, бунището и трафопоста:

От шест години обитавам къщата тук, която беше засипана с боклуци. За да се изчисти това дере надолу, заплатих със собствени средства 2 800 лв. на багер със самосвали.

Местните настояват районът да се почиства и имат желание да го облагородят, твърди Манолов:

Погледнете общинската собственост – един змиярник. Тук играят малки деца. За една година 28 пъти е разкопавано и асфалтирано.

От „Софийска вода“ обясниха, че проблемът с теча е сложен, използвана е ултразвукова апаратура, защото източникът на теча при проверката не е бил установен, а слабите течове се откриват по-трудно от силните.

Председателят на Гражданското сдружение „За Симеоново“ Христо Петров поставя и друг проблем - хората са против строежа  на мост в близост до детска градина на улиците „Каменица“ и „Крайречна“ и вече са инициирали жалба, подписка от 80  души и искане за мораториум. Причината - изгражда се жилищен комплекс за 27 кооперации без алтернативен път и канализация, а тежките камиони минават край детската градина и рушат брега на реката.

Цялата тема можете да проследите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна