Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Борисов: Държавата не контролира припознаванията

Снимка: Ваня Минева

Отмяната на тайната на осиновяването е много добра новина, която ще облекчи живота на много пораснали и непораснали деца. Принципът за биологичната реалност трябва да доминира над принципа за стабилност на произхода. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ адвокат Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие „Член 24“ в коментар на новите регламенти, с които правосъдното и социалното министерство се опитват да променят режима на осиновяване.

Очаква се до края на месеца новите моменти в Семейния кодекс, свързани с осиновяванията, да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Борисов изтъкна като недостатък на дискусията липсата на институционална реакция по злоупотребите в областта на припознаванията. Той обясни, че припознаванията не се контролират от държавата и чужденец може да припознае дете, родено от българка и да го изведе от държавата. Според Борисов уредбата трябва да се прецизира по отношение на правото на биологичния баща да оспорва припознаване, направено от всеки друг мъж.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна