Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектонаредбата за организираните детски пътувания е публикувана за обсъждане

Снимка: БГНЕС
Министерството на туризма и МОН качиха на своите страници в интернет за обсъждане проектонаредбата за  организираните детски пътувания с обща цена. Предвижда се те да се провеждат по договор между туроператорите и директорите на учебните институции, въвеждат се изисквания и за детските лагери.

С документа се цели детският отдих и пътувания да са професионално организирани и да гарантират сигурността и здравето на децата.

За първи път са разписани конкретни изисквания за детските лагери, които ще бъдат детайлизирани с предстоящите изменения в Закона за туризма. Детските лагери в страната ще бъдат в оградени терени с денонощна охрана и пропускателен режим и осигурено видеонаблюдение. За лагерите по морското крайбрежие трябва да бъде осигурен обезопасен достъп от базата до плажа, а ползването на открити водни площи ще се разрешава само при наличие на спасители.

Детайлно са разписани отговорностите и задълженията на директорите на училищата и детските градини и туроператорите. Настаняването на децата и учениците ще се извършва само в категоризирани по Закона за туризма обекти, а изхранването – само в обекти, регистрирани по Закона за храните. Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобусен транспорт да се извършват в светлата част на денонощието, като един възрастен ще обслужва пътуването на всеки 5 до 7 деца от детските градини и един възрастен на всеки 10 до 15 ученици от 1 до 12 клас.

Въвеждат се и изисквания при практикуването на зимни спортове. Наредбата изисква обучението на деца и ученици да се извършва от правоспособни ски учители, а воденето на походи и екскурзионно летуване в планините, да се осигуряват от правоспособни планински водачи.

Очаква се с промените да се прекратят някои недотам коректни практики и това да предизвика оживени дискусии по предложените текстове, казва Аспарух Мачирски – член на Българската асоциация на туроператорите. Според него положителен момент в проектонаредбата е споделената отговорност между директор и туроператор, но въпросът трябва да бъде детайлизиран: Важно е във всеки един момент родителят да бъде информиран за пътуването на детето му, убеден е Мачирски.

Репортажа на Веселина Миланова за предаването ''Преди всички'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна