Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Дронзина: Каквото е обществото, такова е и училището

проф. Татяна Дронзина
Снимка: БГНЕС

Много често проявите на агресия и насилие имат своите социални корени, но имат корените си и в това, че хората, които ги допускат, просто не познават други модели на решаване на конфликти, освен юмрук по физиономията. Това каза в интервю за предаването "12+3" проф. Татяна Дронзина, приподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", която се включи в Лятното училище по управление на конфликти и медиация. То събра в Сарафово край Бургас учители от Сливен и региона, които са били обучени за училищни медиатори.

Обучението се организира за втора поредна година, като целта е в креативна среда, насърчаваща дискусиите и иновативното мислене, да се изграждат умения за разрешаване на спорове и конфликти. Мотото на академията е "Учителят-творец".

В рамките на Лятното училище по медиация са се включили и 25 деца в цялото етническо многообразие на региона, които са били обучени да разрешават сравнително прости конфликти, съобразени с тяхната среда, възраст и житейски опит, разказа проф. Дронзина, според която един конфликт може да е градивен и да помогне на децата да пораснат. Учениците са работили по познатия модел "Връстници помагат на връстници". 

Каквото е обществото, такова е и училището, но ако отнякъде трябва да започне промяната, то е от училището, категорична бе проф. Татяна Дронзина. 

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Татяна Дронзина е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна