Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 159 са вече жертвите на земетресението в Италия

| обновено на 25.08.16 в 01:41
Снимка: БТА

Най-малко 159 са жертвите на силното земетресение в Италия, съобщи Ройтерс, като се позова на "Гражданска защита". По-рано началникът на службата Фабрицио Курчио съобщи за най-малко 124 загинали и най-малко 368 ранени. От "Гражданска защита" увериха, че спасителните дейности в пострадалите от труса райони ще продължат през цялата нощ.

Премиерът Матео Ренци прелетя над най-засегнатите места в Апенинския масив над областите Марке, Лацио и Умбрия. След заседание в префектурата на град Риети, на специална пресконференция, той  оповести, че броят на жертвите ще се увеличава, тъй като разрушенията са огромни и под развалините са затрупани хора.  Все още не се знае колко от починалите са местни жители и колко туристи, тъй като районът е ваканционен. Не е ясен точният брой на ранените, който само за Акумоли и Аматриче е 368 души. Търсят се изчезнали. Останалите без подслон са над 1500 души, само в най-разрушените селища Аматриче и Акумоли в област Лацио, Пескара дел Тронто и Аркуата дел Тронто в област Марке.  Вече са готови палаткови лагери с всичко необходимо. Спасителните дейности продължават. Може да се каже, че за разлика от друг път организацията е много по-добра. Трусовете продължават.

Днес положението в засегнатите райони ще бъде обсъдено от правителството, обяви премиерът Матео Ренци.

Министърът на инфраструктурата Грациано Делрио съобщи, че също днес правителството ще отпусне първата сума от 50 милиона евро помощ за пострадалите.

Междувременно в Аркуата бяха спасени две братчета - на 4 и 7 години.

По-рано в едно от най-разрушените селища в Италия - Пескара дел Тронто, 13 часа след началото на земетръсната вълна, която не спира, бе извадено живо 10 годишно момиченце. От вълнение, пожарникарите плакаха. Сестричето му обаче бе намерено мъртво. Сред жертвите има и други деца. Сринал се е историческият хотел „Рома” в Аматриче, в който е имало 70 гости. Съдбата им е неизвестна. Вече са осигурени 4000 легла в спортни зали и в палаткови лагери. Навсякъде спасителните дейности ще продължат през цялата нощ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна