Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Илчевски: Обичам България и българските села

Снимка: http://www.webcafe.bg

Писателят Николай Илчевски надникна в родопското село Киселчово и го вплете в летните си пътеписи. Дори държавните структури не знаят много за това населено място, защото името му е изписано погрешно върху пътните карти и атласи, а единствено табелата на входа му е верен ориентир, разказа той в интервю за предаването "12+3".

Покрай Мона Чобан, която възкреси няколко къщи в Киселчово, и селото се възкресява, свидетелства още творецът и допълни, че това е една заредена българка, която организира работилница по квасене на домашно мляко и правене на домашно сирене, както и уършоп за мазане с кирпич.

Селото е уникално, преминало е долната си мъртва точка и има по-малко жители от хората, кацали на Луната, но аз съм оптимист, продължи размислите си Илчевски, който е открил Киселчово покрай фестивала „Бардово бърдо“.

Европа е заразена от чиновнически вирус. Хората, които я управляват, живеят в други орбити, оперират с мегаживоти и мегасмърти, смята още писателят:

И е много хубаво, много витално, много човешко, много добро, много позитивно да видиш хора, родени в Торино, Париж и Москва, които искат едно и също, които се прехласват пред жарта на огъня, пред ливадите на Киселчово. Хората са еднакви навсякъде.

90-та година, когато се отворихме и всеки лумпен от Запада, който идваше тук получаваше място на страниците на големите ежедневници, беше времето на тоталното преклонение пред чуждото. Сега нещата се уравновесяват. На всеки двама души, които заминават по икономически причини, идва по един западняк по идеологически причини.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна