Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бардово бърдо фест се връщат към старите песни и игрите от времената преди мобилните телефони

Нетрадиционно арт събитие, което напомня за вечерите край огъня, вкуса на бабините гозби и песните под звездите ни отвежда в закътаното родопско селце Киселчово, където ще се проведе Бардово бърдо фест.  За децата са подготвени игрите от едно време, а организаторите искат да им покажат, че могат да се забавляват без интернет и високотехнологични устройства, разказа Красимир Йорданов, поет с китара  и организатор на събитието:

Имаме  и специална програма за децата. Тази програма включва игра на дама, , „Не се сърди човече“, обръч, стъклени топчета. Ще играем също на народна топка, на стражари и апаши, ще има дърпане на въже. Все такива позабравени, забутани в ъгъла неща.

Игрите, които днешните деца играят, нямат нищо общо с морския шах, бесеницата и сапунените мехури с продупчено шише от „Веро“.

Идеята за малкия селски фестивал е на Мона Чобан, която живее в Париж. Ще бъдем 18 участници-бардове от България и чужбина, разпределени в три вечери, обясни още Красимир Йорданов:

Намерихме доброволци, които окосиха две ливади,  подготвихме ги за палатки,  осигурихме  ток, вода, построихме една дървена сцена, на която ще се изнасят концертите. Отиваме в Киселчово  малко да се "деелектронизираме" , ако мога така да го нарека. Ще се върнем в годините назад и ще изпеем много стари песни отпреди 20-30 години.

Мястото е екзотично. В селото живеят 14 души, то е своеобразен архитектурен резерват, който изобилства със стари къщи, а покривите са от тикли.

Кулинарната част на събитието включва яйце на вестник, питка, циганска баница, мечка и истинска лимонада, като са поканени и баби от съседните села, които ще приготвят тези вкусотии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна