Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото да чувстваш и правото да следваш правилата

БНР Новини

Този път като че ли в дъното на радиодрамата в неделя от 16 часа стои една амфора. Антична амфора от Коринт, датирана 560 година преди Христа, която сега се намира в Лувъра. Жената, нарисувана в бяло и черно, чиято ръка е вдигната и насочена с решителен жест към мъжа, очевидно готвещ се да я убие, очевидно готов да продължи жеста на замахване на голата сабя към стомаха й всеки момент, е част от същия сюжет . Сцената е "хваната" в мига на замахването. Това е Исмена. А това е Тидей. Сцената Тидей убива Исмена от амфората е плод на много тълкувания, но ние се фокусираме върху факта, че това е едно от много малкото оцелели изображения на Исмена.

Коя е Исмена?

Определено не става въпрос за име на спа хотел…

Едип цар има две дъщери и двама синове със съпругата си Йокаста, която същевременно е и негова майка според прочутия мит, родил и вдъхновил толкова много върховни произведения на световната литература и живопис. Дъщерите са Антигона и Исмена, братята - Етиокъл и Полиник. Исмена като образ, който върви неразривно свързан със сестра си Антигона, като същевременно е неин контраст и корекция, е в центъра на радиопиесата на Ана Топалджикова. Като образ, като мотивация и като позиция. Като гледна точка.

Аз, Исмена е съвременна радиодрама, която дава нова авторска интепретация на историята за двете митични и митологични сестри, на историята за правото на емоцията и правото на закона, на историята за радикалното и конформисткото начало. Една оригинална, задълбочена и аудио фантазно-атрактивна продукция на режисьорката Елена Панайотова с участието на Александър Предов, Вероника Петрова, Мария Каварджикова и Димо Мезеклиев, който през 2002 година, датата на записа, е бил още дете.

Този път като че ли в дъното на радиодрамата в неделя от 16 часа стои една амфора. Като че ли?
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени