Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на спасителите е към своя край

Снимка: БГНЕС

Сезонът на спасителите е към своя край, но до края на месеца предстои редуциране на броя им. С пълен брой спасители посреща празниците Северният плаж в Бургас. След това броят на отговарящите за водно-спасителната дейност ще бъде намален, обясни Петър Русев, секторен отговорник на ивицата:

Няма промени. Всички сме на работа, но след празниците, до края на месеца ще останат четири обходни двойки - осем човека ще бъдат на Бургаския плаж, което означава, че на осем поста ще работят по един човек.

За сравнение с предни години този сезон беше малко по-лек. Имахме доста инциденти, но времето беше по-благосклонно към нас. Миналата година беше може би най-тежкият сезон за последните 15-20 години. Тогава месец и половина имаше червено знаме.

Заради големия брой туристи с капацитета от активния сезон работят и спасителите в Слънчев бряг. Там патрулите ще бъдат редуцирани след 15 септември, заяви концесионерът Владимир Кисьов:

До края на септември месец, както е по закон, ще има спасители по крайбрежната ивица с цел осигуряване безопасността на летуващите. Така че няма никакви проблеми по отношение водоспасяване и медицинското осигуряване на Слънчев бряг. Работим си при пълен капацитет до 15 септември и след това поетапно започваме да ги разреждаме съобразно натовареността на самата плажна ивица. Има райони, където туристите са с различни профили.

Без нито един фатален инцидент завършва това лято Обзор. До празничния шести септември там също ще задържат повече спасители, узнаваме от концесионера Кристиян Киров:

Сега през почивните дни се очаква да има повече хора на плажа, след това ги освобождаваме. Сезонът при нас е към своя край, плажът е доста празен, започнахме да събираме чадъри.

Използвах фирма, която е с опит в тази дейност, на доста високо ниво се представиха. Успяха да осигурят качествени спасители, което е по-важно от фиктивен брой спасители, да напълним постовете с хора, които лежат, но не гледат морето.

Имаме страшно много спасявания това лято. Обзор е опасен плаж. Често е лошо морето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна