Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за МВР

МВР
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за МВР коментираха в интервю за предаването "Преди всички“ на програма "Хоризонт“ Илия Кузманов, заместник-председател на Синдикалната организация на служителите от МВР, и Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност в МВР“:

Един от сериозните проблеми е, че МВР е сериозно недофинансирано, което се признава от всички, защото всички реформи не са икономически обосновани и затова се стига до това положение. Към момента има индикации за коригиране на това, което е внесено. Поне такава беше заявката при първо четене на промените в Закона за МВР. Искам да припомня, че при първо четене комисията отхвърли законопроекта и това ни дава основание да смятаме, че ще бъдат коригирани доста от спорните текстове, но това предстои да го видим днес на общественото четене. Имаме претенции относно статута на колегите от Академията на МВР, тези, които работят в Дирекция 112 и т.н., заяви Илия Кузманов. 

Има проблем с униформените облекла, остарялата материална база, парите за извънреден труд. Очакваме да видим какви действия предприема министерството. Получаваме различни уверения, че започват процедури, но за мен е важно да видим какъв е резултатът, а не какъв е процесът. Системата в МВР е затлачена с проблеми от 20 години насам. Ако народните представители се вслушат в това, което синдикалните организации предлагат, тези проблеми ще бъдат решени до една степен, но това няма да реши основният проблем с приоритизирането на Министерството на вътрешните работи. Дълго време ние бяхме, макар и с голям бюджет, оставени по-назад във фокуса на финансирането от страна на държавата, което доведе до ужасяващи последици, каза Галентин Грозев.

Цялото интервю с Галентин Грозев и Илия Кузманов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна