Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попов: Потиснатият обществен дебат стои зад интереса към референдумите

Снимка: БГНЕС

Ние сме република с хубава конституция, но страна с периферен капитализъм – нискокачествен капитализъм, който продуцира нискокачествена политическа система. Тази позиция изказа в предаването "12+3" политическият анализатор Мирослав Попов:

Като общество, имаме нужда да изговорим нещата, да съпоставим преценките и вижданията си, да чуем аргументите си – това е истинската причина да направим един референдум. Потиснатият обществен дебат е причина за референдума.

Страховете от референдумите нарастват в цяла Европа, смята той:

Имаме недостатъчно изградено и недостатъчно свободно мнение по много въпроси – не само в България, но и в Европа. Тук има да се разчистват лоши наслоения.

Референдумът от септември 1946 отразява доминиращата политическа воля на българското общество в онзи момент – то скъсва с династията, разказа Попов, като направи историческа аналогия с предишни референдуми в България. Този референдум се провежда след две национални катастрофи в резултат на авантюристичната политика, в ситуация на умора от социалната конфронтация и разбирането, че светът върви в друга посока, обясни още той:

Монархията, династията е била обречена – откъм власт, а не в лично качество.

Цялото интервю с Мирослав Попов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна