Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Островите

БНР Новини
Академик проф. д-р Витан Влахов (вляво) и Симеон Идакиев в студиото на програма „Христо Ботев”
Снимка: Елиана Захариева

Ще сгрешите, ако не чуете този изключително интересен разговор, защото в това издание на предаването ми гостува академик професор Витан Влахов.
Имам привилегията да го познавам отдавна, били сме заедно даже в Хималаите, затова не се учудвайте, че се обръщаме един към друг с донякъде фамилиарното „ти”.
Академик Витан Влахов беше моят първи гост, когато „Един мъж, един микрофон” се появи в ефира на програма „Христо Ботев” през 2011 година и това начало очевидно е допринесло за успеха на предаването.
Ще припомня с няколко думи неговата внушителна биография.
Той е автор на стотици научни публикации, монографии, учебници и статии в чужди и български специализирани издания, почетен председател е на Българското дружество по фармакология и клинична фармакология и терапия, и е член на ръководството на едноименната Европейска асоциация. Но освен това е почетен председател на Планинската спасителна служба, участвал е в две експедиции в Хималаите, а като дългогодишен експерт и консултант на Европейския съюз е пътувал много и то, както обичам да казвам, „с широко отворени очи”. Освен всичко е обаятелен разказвач с искрящо чувство за хумор.
Темата на това предаване е много интересна, защото с него единодушно решихме този път да споделим впечатленията си от нашите скитания по острови на прекрасната ни планета – на тяхната история, природа, бит, култури, религии, обичаи и вярвания.
Пак ще повторя, че ще сгрешите, ако не чуете това предаване.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна