Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Михайлов: Калфин ще бъде основният критик на модела "Плевнелиев"

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Сама по себе си кандидатурата на Ивайло Калфин наваксва пропуснатото време, темпо и скорост и ще се утвърди като водеща фигура в кандидатпрезидентската надпревара. Това мнение изрази в интервю за предаването "Преди всички" Христо Михайлов, член на Изпълнителния съвет на АБВ:

Заложихме на идеята за силен национален кандидат, търсихме консенсус, не се получи. Ръководството на БСП постъпи безобразно спрямо тази печеливша обща идея.

Няма скрити неизпълнени условия, останали нереализирани на масата на политическите преговори, не е имало крайни, радикални условия нито от страна на БСП, нито от страна на АБВ, декларира Михайлов. Той увери, че не е имало нищо фрапантно и радикално в споразумението между БСП и АБВ преди разрива в отношенията им. Михайлов и нарече нелепо и несъстоятелно изказването на Корнелия Нинова за равнопоставеност на БСП и АБВ в преговорния процес около общата кандидатура:

Грозното в тази политическа ситуация е поведението на ръководството на БСП спрямо собствените му избиратели. Ние преглъщаме, ние сме свикнали с подобни политически некоректности. Жалко за редовите членове, които и при това ръководство не случиха. 

Визирайки като основен политически конкурент за предстоящия президентски вот партия ГЕРБ, Христо Михайлов посочи: 

БСП престава да ни интересува като ръководство. Отиваме на президентските избори като на мажоритарни избори. Представихме широка симпатична коалиция с несистемни играчи. Искаме да променим статуквото и политическия модел, наложен през последните години – модела "Плевнелиев", наложен от партия ГЕРБ. Ивайло Калфин ще бъде основен критик, но мотивиран критик.

Цялото интервю на Силвия Великова с Христо Михайлов можете да проследите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени