Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Василева е сред най-ефективните в евроквалификациите

Елица Василева (№16) е сред най-ефективните волейболистки в европейските квалификации
Снимка: "Спортал"

Капитанът на националния ни отбор по волейбол Елица Василева е сред най-ефективните състезателки в атака след първите турнири в шестте групи от европейските квалификации за първенството догодина в Азербайджан и Грузия. 

Нашите записаха три победи с по 3:0 над Швейцария, Черна гора и Румъния в зала „Христо Ботев“, а в тези срещи Василева отбеляза общо 51 точки, което ѝ отрежда третата позиция при най-ефективните нападателки със средно 5,67 точки гейм. С по-добри показатели са единствено Изабел Хаак от Швеция с 82 точки в 12 гейма - средно по 6,83 на част и Паола Огечи Егону (Италия) с 55 точки в 9 гейма - средно по 6,11. Лидер в класацията за най-много реализирани точки е капитанът на Черна гора Татяна Бокан с отбелязани общо 100 точки, но в 6 мача и 24 изиграни гейма.

Елица заема и 4-то място при най-добрите изпълнители на сервис с 10 аса в 9 гейма или средно по 1,11 на гейм. Първата позиция е за Джулия Мьонакмае от Естония със 17 аса в 7 мача и общо 28 гейма. При посрещачите либерото на тима ни Кристин Колчагова е на 13-о място с 40,43 процента перфектно посрещане от общо 47 отразени топки.

След турнира в София националките са първи в Група "Е" с пълен актив от 9 точки. На второ място е Черна гора с 4 т., пред Румъния с 3 и Швейцария с 2 т. Втората част от квалификацията е в румънския град Пятра Нямц (22-25 септември).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна