Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР излезе с официална позиция за поругания паметник на български войни

Външно министерство осъди унищожения паметен знак за българските войни загинали на Каймак-Чаланжертви на и

Снимка: mfa.bg

 По повод поругаването на паметния знак на загиналите български воини на връх Каймак-Чалан в Македония, министерството на външните работи на България огласи официална позиция:
  Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство, се казва в позицията на дипломатическото ни ведомство.
   В нея се припомня, че България години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика в памет на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви.
   От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите,
се казва в позицията на външното ни министерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна