Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания набира средства за възстановяване на паметника на Каймак-Чалан

Снимка: БТА

Българският военен паметник на Каймак-Чалан в Македония ще бъде възстановен с пари от дарителска кампания. Това съобщиха от Националния исторически музей дни след като македонският гражданин Миленко Неделковски разпростани чрез интернет запис, който показа поругаването на паментника.  За "Хоризонт" директорът на музея професор Божидар Димитров обясни:

Националният исторически музей отдавна реставрира разрушени от вандали, подобни на въпросният Неделковски, военни гробища и паметници в Македония.  Досега само там е реставрирал над 10, а в Сърбия и България - още 20. НИМ реши да възстанови три паметника, които отдавна сме набелязали. Паметникът при Каймак-Чалан го прибавяме към други два паметника. Единият е в село Хума, Гевгелийско, и другият е нашата голяма болка - паметникът на полковник Каварналиев на единия хълм между Валандово и Дойран.

Божидар Димитров обвърза поведението на македонския гражданин Миленко Неделковски с европейските ценности:

Само в Македония се отнасят към нас с такова неуважение. Не възприемат европейските хуманитарни принципи и специално за уважението към мъртвите, дори и от чужда държава войници, което е един от постулатите в съвременна Европа. Няма да бъде похарчен нито лев държавна пара. Ще обявя кампания.

Той каза още, че ще съди македонския журналист заради премахването на българския паметник на Каймак-Чалан. Огнян Кованджиев, наследник на един от 3-те хиляди загинали, заяви:

Колкото повече се вдига шум, толкова по-голямо удоволствие носим на подомни елементи. Това го приемам за частен случай, а не за държавна политика. Да се качим горе да направим пак още едно честване, само че заедно, макар не на държавно ниво. Трябва да се направи там един параклис. Защо просто плоча? Трябва да има параклис. На македонска територия има сръбски параклис, така че на гръцка територия може да има български параклис.

По-рано днес македонското външно министерство зяави, че няма да се извини на България за случилото се.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна