Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джема Грозданова: Смяната на Ирина Бокова е възможност за по-добро представяне

Снимка: БГНЕС
Смяната на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН е възможност за по-добро представяне на страната ни в състезанието, заяви в предасването "12+3" на "Хорионт" Джема Грозданова – председател на външната комисия в парламента:

Възможност за по-добро представяне. Това не е изненадващо решение. Ние следим резултатите от предварителните гласувания, наистина още няма гласуване с червени бюлетини, но в крайна сметка разчитаме на едно по-добро представяне. Искам да кажа отново, че това е изцяло решение от прерогативите на Министерски съвет и в крайна сметка то не се взима емоционално, то се взима след едни разговори, преговори, заявки за евентуална подкрепа.

По повод това дали тази смяна не можеше да стане по-рано, Джема Грозданова каза:

В момента, когато ние подкрепихме решението на предишния Министерски съвет госпожа Бокова да бъде кандидат на България, нямаше възможност и решение и желание от страна на госпожа Георгиева да се включи в това състезание.

Грозданова заяви, че до момента правителството е подкрепяло кандидатурата на Ирина Бокова:

Всички екипи, които са създадени във Външно министерство и всички дипломатически представители, които са работили за Ирина Бокова и последното изказване на президента в Ню Йорк, смятам, че много ясно показва нашата подкрепа за госпожа Бокова до този момент. Премиерът Борисов изпрати писма на държавите, които не са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, така че ние дори имаме доказателства за подкрепа.

Относно това какъв съвет би дала на Ирина Бокова след смяната на кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН, председателят на външната комисия в парламента каза:

Аз в никакъв случай не мога да съветвам госпожа Бокова, тя има своето право да реши. Няма да бъде прецедент, ако една държава има две кандидатури, досега се е случвало веднъж, но това в никакъв случай няма да е в полза на страната ни, така че разчитаме на решението на госпожа Бокова и чакаме в бъдещите един-два дни тя да вземе такова решение, дали тя ще остане, или ще се откаже.

Интервюто на Снежана Иванова с Джема Грозданова можете да видите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна