Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка остави основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

Австралийската централна банка запази рекордно ниския си основен лихвен процент, тъй като централните банкери изчакват да видят ефекта от предходните понижения на лихвените ставки.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния нов управител Филип Лоу, реши да запази основния лихвен процент непроменен в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари.

Банката намали основната си лихва с по 25 базисни пункта на заседанията през май и през август.

Като се има предвид наличната информация и с оглед на облекчаването на паричната и лихвена политика на заседанията през май и през август, Управителният съвет прецени, че запазването на текущите лихвени ставки без промяна ще бъде в съответствие с устойчивия икономически растеж и с постигане на заложеното целево ниво на инфлацията в течение на времето, посочи банката след края на днешното заседание.

Следващото заседанието през ноември би предоставило единствената реална възможност за ново понижение на лихвите, тъй като до тогава Централната банка на Австралия ще разполага с прясна информация за развитието на инфлацията, която би оправдала подобен ход, придружен с евентуална ревизия на икономическите прогнози, отбеляза Бил Еванс – главен икономист в Westpac Institutial Bank. Той обаче не очаква значителна промяна в перспективите за инфлацията и с оглед на това предполага, че е малко вероятно да има ново намаляване на лихвите ставки на заседанието през следващия месец.

Според RBA инфлацията в страната остава доста ниска. Като се има предвид доста анемичния растеж на разходите за труд в Австралия и много слабото нарастване на цената на труда в световен мащаб, Централната банка очаква, че тази тенденция на ниска инфлация ще остане в сила още известно време.

В същото време банката отбеляза, че индикаторите за състоянието на пазара на труда са били по-смесени, докато показателите в бъдеще предполагат продължаване на експанзията в областта на заетостта в краткосрочен план.

Централната банка на Австралия посочи, че ниският лихвен процент е в подкрепа на вътрешното търсене, докато по-слабият обменен курс на местната валута от 2013 година насам подпомага сектора на търговия. Въпреки че тези фактори спомагат за осъществяване на необходимите икономически корекции, евентуално по-трайно поскъпване на валутния курс на австралийския долар може да усложни този процес, подчерта RBA.

Австралийският долар почти не реагира на днешния очакван изход от редовното заседание на Централната банка, като се понижава слабо с 0,15% към 0,7660 щатски долара, но продължава да се търгува в диапазона между триседмичния връх около 0,7709 от 29-и септември и 9-дневното дъно от 30-и септември около 0,7590 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна