Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Еврейката” от Халеви - отново в Мюнхен след повече от осем десетилетия

БНР Новини
Сцена от операта.
Снимка: staatsoper.de

В съботната вечер ще чуете най-значимото оперно творение на Жак Фроментал Халеви. „Еврейката” - малко позната творба, рядко поставяна, затова всеки път щом героите й оживяват на сцената, е истинско събитие за публиката. В събитие без съмнение се превърна премиерата на „Еврейката” в Мюнхен. В края на миналия сезон режисьорът Каликсто Биейто и диригентът Бертран дьо Били поеха предизвикателството и зарадваха дошлите в Баварската опера. Това се случва след 85-годишно прекъсване! Постановъчният екип акцентира върху съвременното измерение на остро драматичния сюжет в „Еврейката”. В света около нас, изпълнен с конфликти на религиозна основа, понятия като фанатизъм и ненавист, милосърдие, прошка, любов подтикват режисьора Каликсто Бийето да търси дълбоките пластове в посланията, а не външната пищност, характерна впрочем за т.нар френска голяма опера. Испанският режисьор се отказва от ефектните пъстри костюми и разгърнати балетни сцени. Властва аскетизмът, тъмните тонове. На този фон се откроява изумрудено зелената рокля на главната героиня Рашел. Критиците отбелязват и оригиналното хрумване по отношение на хоровите сцени - максимално изчистени, подобно на хора в пасионите.

История за невъзможна любов с трагичен край фокусира вниманието на творците и публиката. Халеви и либретистът Йожен Скриб постигат фантастичен успех с „Еврейката” в Гранд опера през 1845 година. През 19 век това е едно от най-поставяните заглавия в реномираните европейски театри. Само в Париж след премиерата операта е играна над 600 пъти! В началото на следващото столетие обаче интересът постепенно замира. Пет действия, импозантни скъпоструващи декори, пищни костюми и балетни сцени, внушителен брой участници - всичко това възпира често ръководството на театрите. Да не забравяме и антисемитските настроения разделящи обществото и довели до ужасяващи престъпления. Факт е, че в Меката - Гранд опера последната постановка на „Еврейката” се осъществява през 1934, а следващата - чак 73 години по-късно!  

Историците отбелязват, че през 19 век двама евреи - Халеви и Майербер заедно с опитния драматург Йожен Скриб завладяват Париж. Френската голяма опера изживява истински апогей. Публиката е във възторг от зрелището, което й се предлага: майсторска заплетена интрига, изпепеляваща любовна драма, непримирими сблъсъци, ярки музикални контрасти, блестяща оркестрация, балет, разкошни костюми и декори… По-важно, несравнимо по-важно е посланието на авторите: религиозният фанатизъм на бива да се толерира и поощрява!

Върху това фокусират вниманието си и авторите на настоящата постановка в Баварската опера. Особен интерес в спектаклите на „Еврейката” от Халеви предизвиква участието на Роберто Аланя в ролята на Елеазар. Според критиците прославеният тенор се превръща в истински лидер. Основен двигател в развитието на събитията, които според драматурга Йожен Скриб ни отвеждат в началото на 15 век, а според постановъчния екип те могат да се случат по всяко време.

В ролята на Рашел, дъщерята на Елеазар ще слушате полското сопрано Александра Кужак. Очевидци коментират, че след премиерата на „Еврейката” от Халеви в Мюнхен Роберто Аланя гордо извеждал пред завесата своята съпруга - влюбен и безкрайно щастлив от представянето й като Рашел. Участват още Джон Осбърн, Вера-Лоте Бьокер, Айн Ангер, Йоханес Камлер, хора и оркестъра на Баварската опера. На диригентския пулт - Бертран дьо Били.

15 октомври, 20.00 часа

Съдържание на операта „Еврейката”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна