Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинният свят на музиката - десети фестивал "Изкуството на барока"

Част от афиша на фестивала "Изкуството на барока"

Десетият фестивал "Изкуството на барока" събира почитатели на старинната музика от 13 октомври до 9 ноември. В интервю за "Хоризонт" артистичният директор и създател на фестивала, цигуларката Зефира Вълова покани на концертите всички, които имат интерес и досег с репертоара, композиран в периода 17-19 век и изпълняван на инструменти, различни от тези в съвременния симфоничен оркестър и съвременното пиано.

Тази година ще бъдат представени десет европейски столици, музикални центрове, които през тези векове са развивали изключително силно изкуството и в частност музиката, а композиторските школи на тези градове са оставили трайна следа в музикалната история и не са забравени и изчезнали, разказа Зефира Вълова. Сред градовете в програмата са Венеция, Париж, Виена, Дрезден, Санкт Петербург.

Организаторите планират уъркшоп "Бахова работилница". Програмата включва още конкурс за деца-инструменталисти и конкурс за детска рисунка. В музикално-образователния модул на фестивала влизат концерти за деца и ученици под надслов „Музика от времето на Шарл Перо“ за най-малките и „Музикално пътешествие във времето“ за деца от 7 до 12 години.

Още за фестивала - от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна