Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш: Прекратяването на войната в Сирия ще бъде най-важната ми задача

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяването на войната в Сирия ще бъде най-важната ми задача. Това заяви португалецът Антониу Гутериш пред Би Би Си часове след като беше утвърден от Общото събрание на ООН за следващия генерален секретар на организацията:

Вярвам, че прекратяването на войната в Сирия трябва да е основният приоритет на международната общност. И след това да се използва този импулс, за да се обърне внимание и на всички останали взаимосвързани конфликти.

Гутериш е приел за свое морално задължение да спре страданията на сирийския народ, но ще работи и за справяне с останалите конфликти по света:

Това, което казах за Сирия, важи и за Йемен, Южен Судан и многото кризи по света. Ще дам най-доброто от себе си в подготовката ми през тези два месеца и половина до встъпването ми в длъжност, за да оценя подобаващо различията, проблемите, разногласията. Но и да служа като организатор, честен посредник, някой, който се опитва да събере хората и да ги накара да разберат, че каквито и прегради да съществуват, по-важно е да бъдем обединени. Заради рисковете за тези страни, заради страданието на тези хора, заради рисковете за международната общност и за колективната сигурност като такава е крайно време да се борим за мир.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени