Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солната терапия вече се прилага и у нас

Снимка: http://saltcaveminnesota.com/

Помещението наподобява нещо средно между пещера и иглу. Стъпва се върху морска сол, а отгоре сякаш висят ледени висулки. Стаята е топла и удобна. Уредът, който работи вътре, се нарича халогенератор – през него преминава каменна сол, добита в пещери. Това е солната стая. Първата подобна стая за солна терапия вече работи и в България.

Солта, която се използва в нея, идва от Австрия, обяснява Сузи Янкова.

Преди десетилетия лекар забелязва, че миньорите в солните пещери нямат дихателни и кожни проблеми. Прави експеримент, като разменя местата на тези миньори с работещи във въглищните мини. Резултатите са поразяващи и така се ражда идеята за солните стаи.

Процедурата включва влизане в специалната стая без специално облекло, но с калцуни, за да се пази чистота. Сяда се на удобно кресло и в продължение на 40 минути се вдишва от солния въздух. Терапията се състои от 10 посещения през ден и може да се прави два пъти годишно.

Солта има способността да изчисти полепналите секрети по белите дробове и дихателните пътища  - от мръсния въздух, цигарите и стари заболявания. Сериозно се повлияват още астма, бронхит, синузит, различни алергии. Солната терапия влияе и върху кожни проблеми, сред които псориазис и атопичен дерматит. Има данни за добро въздействие върху нервната система. Смята се, че повишава и имунитета. Не се препоръчва при туберкулоза, порок на сърцето, сърдечносъдова недостатъчност, тежки бъбречни увреждания, онкозаболявания и инфекциозни болести в остър стадий.

Репортаж от солната стая чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени