Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сицилия протестират срещу премиера Матео Ренци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на посещението на италианския премиер Матео Ренци в Палермо на остров Сицилия се стигна до напрежение между протестиращи и силите на реда. Сблъсъците станаха край театър "Масимо” в Палермо, където премиерът присъства на церемонията по откриването на новата академична година на местния университет.

Протестиращите сред които студенти и учители с непостоянна трудова заетост, както и изследователи,  и работници от различни сектори, се опиха да влязат в т.нар "червена зона”, но полицията ги отблъсна с щитове и палки.

След церемонията в Палермо Ренци отиде в Трапани, където също го очакваха недоволни  безработни, студенти, работници застрашени от съкращения. Полицията обаче овладя положението.   

Ние сме тук с две думи, за да кажем "не" на Ренци. Да кажем не на това, което той прави, защото в държавата е пълна каша заради него. Нищо не върви както трябва, нищо. Като се започне от здравеопазването, което се унищожава, болници се затварят,  затварят се фабрики, както и други браншове. Малкият бизнес умира, младите не могат да си намерят работа, защото ще се пенсионираме 100-годишни, ще умрем преди да можем да се пенсионираме. Това не е добре и ние казваме "Не", обясни протестиращ.

Италианският премиер е на обиколка в Сицилия, където догодина в град Таормина ще се проведе срещата на Г7. В изказванията си, той заяви, че островът е с огромен  културен, исторически и трудов потенциал и обеща облекчения за разкриване  нови работни места в предприятията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна