Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока избирателна активност и опашки при гласуването в Испания

| обновено на 06.11.16 в 18:15
Снимка: архив


Висока избирателна активност беше отчетена при гласуването в Испания. Пред избирателните секции се образуваха дълги опашки.  
Преди е имало повече от 40 избирателни секции, сега са 29. Сред най-натоварените са трите секции в посолството в Мадрид, уточни Елисавета Симеонова, съветник по политическите въпроси и пресата в посолството ни в Мадрид.

Секциите отвориха в 8 часа българско време. До 10,30 бяха гласували около 400 души, съобщиха за БНР от МВнР.

Предварително подадените заявления за гласуване  бяха общо 2376. Българската общност в Испания наброява около 300 хиляди души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастилия и Леон.

На предишни избори в Испания са образувани автоматично повече от 40 избирателни секции, но тази година поради промяна на изборното законодателство те са значително по-малко. Българската диаспора в Испания не бе засегната от ограничението за създаването до 35 секции в чужбина, въведено с измененията на Изборния кодекс от месец май тази година. На територията на консулски окръг Мадрид са разкрити 20 избирателни секции, от които три в посолството в Мадрид. Останалите 17 са в автономните области Мадрид, Кастилия и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара и Канарските острови. На територията на Испания също така са разкрити още девет секции, които попадат в консулски окръг Валенсия.

От посолството в Мадрид заявиха също, че са предприели необходимата организация за нормалното протичане на изборния процес по места, разчитайки на традиционно доброто сътрудничество с българските асоциации и общности.

Избирателната активност е много висока. Има опашки, но организацията е много добра. Всичките служители на посолството се стараят всичко да върви възможно най-бързо - коментира Васко Врачовски, който от години живее в Испания. Информацията беше потвърдена и от други българи, гласували в Испания.

В звуковия файл можете да чуете анкетата на Савина Спасова с българи в Испания и интервю с Васко Врачовски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени