Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС отмени 10-годишната присъда за присвояване на Кирчо Киров

Снимка: БГНЕС

Обрат по делото срещу бившия  директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Върховният касационен съд отмени 10-годишната му осъдителна присъда за присвояване на близо 5 милиона лева и върна делото за ново разглеждане на Военно-апелативния съд. Според върховните съдии втората съдебна инстанция е допуснала процесуални нарушения при оценката на доказателствата, а това е рефлектирало върху правото на защита на Киров. Сред тези нарушения обаче не са възраженията за незаконен състав и липса на мотиви, както пише с жалбата на бившия разузнавач и адвоката му. 

За първи път Кирчо Киров получи тежката присъда миналия август. Освен десет години затвор Софийският военен съд конфискува част от имуществото му и го осъди да заплати на "Национална разузнавателна служба" почти 5 милиона лева. Военно-апелативният съд не промени годините затвор, макар че оправда по част от обвинението му. Във ВКС дело приключи в едно заседание, като Киров за пореден път нарече процеса срещу него "политически". 

Делото е сред онези, които, по предложение на Сотир Цацаров, се анализират от европейските обвинители, извършващи независим анализ на работата на българската прокуратура. То е избрано по признак – постигната тежка осъдителна присъда срещу лице от високите етажи на властта. 

Дали днешният обрат ще бъде отчетен от евронаблюдаващите, ще стане ясно от доклада им в края на годината. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна