Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новотни: ЕЦБ е готова да се намеси на пазарите при спешна необходимост

Евалд Новотни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка е готова да се намеси на финансовите пазари при спешна необходимост, заяви нейният представител Евалд Новотни, след като изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ доведе до първоначални резки турболенции на валутните и на останалите пазари.

Ние определено сме готови да се намесим в случай на спешност, посочи той пред репортери, като добави, че е твърде рано да се каже, какво точно може да се случи.

Трябва да изчакаме и да видим какво точно може да се случи, каза Новотни и допълни, че днес не е добър ден за световната икономика, визирайки изхода от президентската надпревара за Белия дом.

Опасяваме се, че навлизаме в период на несигурност в средносрочен план, както беше и след вота на британците в подкрепа за Brexit, смята членът на ЕЦБ.

На въпрос за неговите очаквания за бъдещата политика на Федералния резерв, Новотни отговори, че никой не може да каже доколко е вероятно Фед да повиши американските лихви през декември.

Според него, ако има ускоряване на низходяща тенденция на долара и на възходящата тенденция на еврото, това може да застраши икономическото възстановяване в Европа. Той обаче отново повтори, че на този етап ЕЦБ трябва да заеме изчаквателна позиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени