Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнози за последствията след изборната изненада в САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Светът вече не е същият, какъвто беше, след избора на Доналд Тръмп за 45-и президент на САЩ. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Николай Вълов, който отдавна живее в САЩ:

Политическата картина е съвсем различна. Светът ще се развива по съвсем различен начин. Предстои да видим по какъв начин ще се развива. Това зависи много от екипа, който новоизбраният президент ще подбере и избере и по този начин ще ни даде ясен сигнал в каква посока той ще се ориентира – дали ще се концентрира върху негативната икономическа ситуация в САЩ, или ще води балансирана политика, комбинирана с активно присъствие отвъд Океана. Доналд Тръмп не е лесен човек, с когото лесно да се преговаря, но е човек, който може да постигне компромис даже в трудна ситуация, затова е постигнал такъв успех в бизнеса, което така или иначе не може да бъде отречено. Той не е системен политик.

Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп няма друг избор освен да бъде умерен в управлението си. Мнението е на председателя на Управителния съвет на Европейския институт Владимир Кисьов:

Виждате и настроенията, които са в големите градове в САЩ в момента, както и всички тези демонстрации. Тръмп трябва да успокои цялото население, защото иначе той не би могъл да управлява и самите републиканци ще бъдат много голям колектив в конгреса на САЩ.

Във всеки случай на избор на нов президент всички европейски политици трябва да имат едно на ум, както казва българската поговорка, но в случая трябва не едно на ум, а много на ум, допълни Кисьов:

Той спечели, адресирайки своите послания към белите със средно образование и по-ниско образование в САЩ. Обърна се и срещу мюсюлманите. Това са неща, които разделят обществото в Америка. От друга страна, не трябва да се забравя, че все пак той е член на Републиканската партия, а тази партия беше в основата на разпада на Съветския съюз и на комунистическата система. Виждате, че политиците в Европа са притеснени. Аз не вярвам САЩ да иска да намали своето влияние, защото, намалявайки своето влияние в Европа, Щатите ще загубят икономическо присъствие.

Цялото интервю с Николай Вълов и Владимир Кисьов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна