Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Недялков: И технологично, и организационно България е готова за електронно гласуване

Снимка: БГНЕС

Технологично и организациионно България има капацитет да въведе електронно гласуване. Това заяви за „Хоризонт“ Николай Недялков от Асоциация за информационна сигурност. Електронното гласуване е метод, който се използва в доста държави. Наблюдаваната организация на изборите у нас позволява въвеждането му като инструмент, който да осигури по-гладко протичане на изборния процес, смята Недялков. 

Специалистът акцентира върху разликата с машинното гласуване, което е вид електронно гласуване и поясни, че дистанционното гласуване има нормативна и технологична страна. То може да се осъществи през компютър, таблет или мобилен телефон. Технологично трябва да се гарантира запазването на тайната на вота и избягването на повторно гласуване:

Ядрото на електронното гласуване е математика и криптография.

Електронното гласуване е мярка, която би могла да предпази от контролирания вот, но технологиите не могат да предотвратят изцяло купуването на гласове, ако хората са решили да продадат гласа си, изтъкна Николай Недялков.

Според специалиста, първоначалната инвестиция в електронното гласуване е висока, но цената след това пада и вече изработената система работи на всеки следващи избори без първоначалните големи разходи. 

Настоящото законодателство дава възможност ЦИК да проведе трикратно експериментално електронно гласуване с нереални кандидати през 2018 година, след което методът да се включи през 2019 година за евроизборите, подчерта експертът.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна