Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уютът на празниците отвъд коледните клишета в новия проект на Мирослава Кацарова

Снимка: личен архив

Празничният концертен проект на Мирослава Кацарова Time after Time ще бъде представен на 2 декември в пловдивския Дом на културата „Борис Христов“. Там тя ще изпълни едни от най-вълнуващите песни, устояли на времето и заключили в себе си послания, които звучат с еднаква сила десетилетия по-късно. В предаването "Хоризонт до обед" Кацарова сподели:

Харесвам и песента, и заглавието, и поезията, която носи това словосъчетание. Отвъд асоциациите с музиката - отново и отново - едно състояние, много близко до мен. Напоследък така се идентифицирах със самата песен, с текста, с историята вътре в нея...

Избрах песни, които ме изразяват в онази степен, в която не се възприемам като певица, а по-скоро като разказвач на истории.

Всяка песен в проекта също има своя история, която представя първо лична история, а после - историите на хората, които ще слушат концерта, вярва Мирослава Кацарова:

Дадох си сметка, че не ми се пеят коледни песни. Даже ме отблъсква мисълта, че трябва да пея коледни песни на коледен концерт. Това "празничен концерт" замества всичко - носи в себе си точно онзи нюанс на празниците по Коледа, който аз разпознавам за себе си - тишина, мечтателност, някакъв вид отстраненост от суматохата.  

На концерта ще звучи вариация на стара кубинска мелодия, която Мирослава Кацарова наскоро е преоткрила. Новите аранжименти за събитието са дело на Мирослав Турийски. Според Кацарова той е направил всички иновативни, различни, вълнуващи оркестрации и аранжименти.

На сцената ще се качат Младен Димитров (перкусии), Веселин Веселинов Еко (контрабас), Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев (тромпет). Гост-музикант ще бъде Николай Карагеоргиев (китара). Магията ще бъде допълнена от струнен квартет.

Цялото интервю с Мирослава Кацарова слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна