Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирчо Киров: Няма да е изненада, ако в други бежански центрове възникнат явления като тези в Харманли

Ген. Кирчо Киров

Не би било изненада, ако в други бежански центрове в страната възникнат такива явления като тези в Харманли. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" ген. Кирчо Киров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба:

Мисля, че този бунт трябваше да се очаква, трябваше да има информация за него, особено след посещението на лекарския екип на ВМА и наложения строг режим на ограничения и невъзможност да се напуска центъра, така че за мен лично това не е изненада. Далеч съм от мисълта, че има турски провокатори, но решението на ЕП, с което се препоръчва на държавите-членки да спрат преговорите за присъединяване на Турция в ЕС, има стратегически характер и то влияе върху взаимоотношенията между ЕС и Турция. Трудно можем да предвидим каква би била реакцията на турското ръководство, особено в лицето на един такъв непредвидим и почти неразгадаем ръководител, какъвто е президентът на Турция.

Би трябвало отговорните държавни институции да имат план Б, ако Ердоган отвори границите, допълни ген. Киров:

Тези институции са Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, специализираните служби, най-вече ДАНС, така че би трябвало да има разработени детайлни планове за това как се реагира в такава обстановка. Би трябвало да има разработени задачи на разузнаването.

Цялото интервю с ген.Кирчо Киров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени