Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Махмуд Абас беше преизбран начело на Фатах

Палестинският лидер Махмуд Абас беше преизбран начело на движението Фатах на когреса му, който е първи от 2009 година насам. На петдневното събитие, което трябва да избере членове на Централния комитет на организацията и Революционния й съвет, присъстват 1400 делегати. Конгресът трябва да определи и бъдещата посока за партията.

Преди началото му имаше засилени спекулации кой ще наследи Махмуд Абас, макар че той не е посочил публично свой заместник. Според някои анализатори форумът е и опит на лидера да маргинализира своите опоненти, включително отдавнашния си съперник Мохамед Дахлан. Наблюдатели посочват, че намаленият брой присъстващи на събитието представлява точно това. 

Димтри Дилани, член на Революционния съвет на партията от 2009 година, обяви, че той и десетки други не са били поканени, защото изразяват различно мнение. Дилани съобщи, че планирана за днес пресконференция на отлъчените от движението, е била отменена, заради заплахи "от службите за сигурност". Бившият им шеф и настоящ член на Централния комитет на Фатах Джибрил Раджуб призна, че "опонентите и дисидентите" не са получили покани. Той обаче посочи, че основният приоритет е бил провеждането на събитието.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна