Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският сатиричен вестник „Шарли ебдо“ излезе за първи път на немски език

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският сатиричен вестник „Шарли ебдо“ излезе за първи път на немски език - 200 хиляди бройки са пуснати за продажба в Германия. 

На първа страница е карикатура на канцлера Ангела Меркел.
Още с първия си брой  "Шарли ебдо" предизвика оживени коментари: първата страница представя германският канцлер Ангела Меркел седнала върху тоалетна чиния и със съпровождащ текст „Шарли ебдо" - вестникът, който разпуска".
Главният редактор на германското издание Минка Шнайдер казва, че не е никак лесно хуморът на "Шарли ебдо" да бъде находчиво преведен. В екипа й има дузина преводачи, графични дизайнери и редактори, които от съображения за сигурност работят под псевдоними. 
Издателите смятат, че в Германия има пазарна ниша за сатиричното списание, макар че хуморът и сатирата в германската култура имат съвсем различна традиция. 

Илюстрациите и карикатурите нямат нужда от превод, но това не означава, че ще бъде лесно подготвянето на броя, пише онлайн изданието "Дер Шпигел". Да предлагаш сатира на немски език е предизвикателство, защото карикатурите не са по вкуса на всеки, добавя "Дер Шпигел".
Вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ пише иронично: Германските политици, и, разбира се, Ердоган в Турция трябва да са щастливи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна