Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията на птиците остава актуална тема за изследване и за учените, и за любителите орнитолози

Полубеловрата мухоловка (Ficedula semitorquata)
Снимка: Светослав Спасов


Полет, равняващ се на две пълни обиколки на земния екватор в рамките на година, прелитане над Хималаите, прекосяване на Тихия океан "на един дъх" - за седмица и без почивка - това са само част от поразителните факти, свързани с миграцията на птиците. 

С още много знания за миграцията на пернатите ще се сдобият посетителите на курса, който организира тази вечер фондация "Биоразнообразие".

В ефира на "Хоризонт" доц. д-р Борис Николов, който е ръководител на Българската орнитологическа централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, обясни, че миграцията на птиците остава сред актуалните теми за съвременната орнитологична наука. Той каза, че постоянно се появяват нови средства за проучване и наблюдение на птиците:

Откритията буквално непрекъснато се появяват едно след друго...Може би, едно от вълнуващите в последно време е възможността да използваме съвсем мънички предаватели, които имат възможност да свалят GPS локации при съвсем дребничките пойни птици. Доскоро това беше невъзможно за най-малките видове и за техните миграции можехме да съдим само въз основа на по-класически методи, като например опръстеняването.

С развитието на технологиите това ни даде възможност  - например на колегите, които работят с полубеловратата мухоловка. Това е едно малко шарено птиче, може би непознато за повечето хора - то гнезди в дъбовите гори в страната, в дървесни хралупи, зимува в Африка. И посредством тези устройства вече по-точно беше локализиран районът на зимуване в Централна Африка. 


България е разположена на кръстопът и територията на страна ни е изключително важна за множество мигриращи птици, като основният миграционен път в нашия регион е от североизток на югозапад, припомни доц. Николов. Той отбеляза, че наблюдението на птици се развива доста бързо у нас:

И радостното е, че все повече, и то предимно млади хора навлизат в това нещо. В другите държави - в Западна Европа, в Северна Европа, в САЩ това е хоби предимно на хората, които вече са или пенсионери, или вече натрупали трудов стаж - имат финансова, времева възможност, докато при нас това нещо стартира с млади хора и по всякакъв начин се стараем да го подкрепяме. 


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна