Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Младост" е първи пример за конфликт на интереси между инвеститори и жители на квартала

Ще последват и други бързоразвиващи се райони, прогнозираха на дискусия експерти от различни гилдии

Снимка: БГНЕС

Предложения за решаване на проблемите със застрояването в столичния район "Младост" обсъдиха проектанти, архитекти, представители на граждански и неправителствени организации, както и на общинската администрация. Експертите казват, че по-добре е да има концентрация в застроената вече територия с изградена инфраструктура, отколкото завземането на природа около града, защото той неизбежно се разраства.

Събралите се на дискусията прогнозираха, че това, което се случва с "Младост" днес, е само първи пример, ще последват и останалите, бързоразвиващи се райони, където интересът на инвеститорите расте, цените на терените и на имотите също, а конфликтите ще се увеличават.
Главният архитект на София Здравко Здравков посочи:


Много внимателно трябва да се борави с понятия като "мораториум". Всеки случай трябва да се разглежда поотделно. Блокиране на територията, създаване на мораториуми – това са изключително тежки и опасни формулировки.

Главният архитект съобщи още, че миналата седмица е постъпило искане от новия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева за изработване на нов цялостен подробен устройствен план на "Младост" 1. Ако се допусне това, се блокира цялата територия на района, трябва да се търси златното сечение, смятат експертите.

Гергин Борисов от "Спаси София" отбеляза:

Повечето инвеститори не строят, мислейки за средата, в която строят. Сякаш вселената свършва на границите на техния имот. Оттам нататък „След мен и потоп“.

Проектантите на част от квартал "Младост" в лицето на арх. Димитър Младенов аргументираха плановете си, като подчертаха, че максимално са се стремили към запазване на обществения интерес.

Възложен е цялостен анализ на собствеността в Младост, за да се търси решение по конкретните казуси. Беше представена и идеята да се направи пълна проверка на собствеността на имотите.

Всички гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна