Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Великов: Едва ли има смисъл Плевнелиев да формира служебен кабинет

Снимка: БГНЕС
В ефира на "Хоризонт" доц. Борислав Великов от Реформаторския блок коментира днешното решение на парламентарната група на Блока  - в понеделник веднага да върнат мандата за съставяне на правителство, който ще им връчи президентът Росен Плевнелиев. Великов заяви, че реформаторите оценяват високо жеста на държавния глава да им връчи третия проучвателен мандат, но същевременно, по време на предварителните разговори е станало ясно, че е по-добре веднага да го върнат:

Усетихме съвсем ясно - по всички знаци, при всички разговори, че основната парламентарна група - тази на ГЕРБ, няма желание, няма възможност и не вижда, че в този парламент може да се сформира едно продължаващо реформаторско мнозинство и ние се съобразяваме, тъй като две години бяхме лоялен, коректен партньор на по-големия "коалиционен брат".

Това го заявихме от началото - най-напред разговаряме с ГЕРБ, ако те смятат, че няма възможност, тогава най-вероятно да се откажем от мандата. Разбира се, проведохме разговори вчера и с Патриотичния фронт, тъй като ние и с тях добре си сътрудничихме. Проведохме днес съвсем кратко (разговори - бел. ред.) и с БДЦ, тъй като и те подкрепяха в много случаи парламентарното мнозинство. И смятаме, че пътят до голяма степен е извървян - затова дадохме ясен сигнал на заседание на парламентарната група, че ако ни бъде връчен (мандат - бел. ред.), ние ще го върнем.

Така и първоначално говорихме. Имаше една междинна фаза - евентуално да говорим веднага след връчването с ГЕРБ, но и предварителният разговор показа, че може би това няма смисъл.

Не сме имали намерения нито за момент да провеждаме някакви разговори с БСП или с ДПС, отбеляза Великов. Той смята, че едва ли има смисъл от съставяне на служебен кабинет от президента Плевнелиев:

Може президентът Плевнелиев да остави това правителство, което е в момента, макар и в оставка, да довърши каквото има до 22-23 януари или когато ще се закълне новият президент Радев пред това Народно събрание, и след това ще го разпусне. И тогава вече президентът Радев да оформи едно служебно правителство, което да подготви изборите. Разбира се, ако президентът Радев би бил по-охотен от сега, да заеме по-ясна политическа позиция и да предложи хора, които след това да не променя, това би било също възможен вариант. 

Цялото интервю с Борислав Великов може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна