Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. комисар Терзийски: Няма данни издирваният в Германия Светослав Стойков да е в България

Българинът, който нападна момиче в берлинското метро, е издирван от германската полиция

Христо Терзийски
Снимка: БГНЕС

Няма информация българите, които са заснети да блъскат момиче в берлинското метро, да се намират в България. Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. Той обясни защо МВР не е започнало издирване:

Към настоящия момент няма получена европейска заповед за арест в България по отношение на конкретния случай. С колегите от германската полиция сме в контакт и всички техни искания, които те отправят към нас, ние ги изпълняваме своевременно. Разследването се води от тях и те са водещи. Каквото е необходимо до този момент като данни, ние сме им предоставили.

Нападателят Светослав Стойков е издирван от полицията в Берлин. Преди дни камери в Берлинското метро охранителни камери заснеха как той блъска жена в гръб по стълбите на метростанцията. Кадрите предизвикаха силно обществено възмущение.


Германците се интересуват от случката по-скоро от гледна точка на своята безопасност на придвижване по улиците и в метрото, не толкова от това, че нападателят е българин, разказа в интервю за "Хоризонт" журналистът Капка Тодорова, която живее в Берлин.

През последните години го има феноменът на непредизвиканото насилие, без никаква предистория. Този случай е един от многото такива, но порази всички с откровената си бруталност, допълни тя.

Тодорова определи случилото се в берлинското метро като ужасно неприятно за всички българи, особено в Берлин.

До вчера, преди да бъде свалено от мрежата от полицията заради идентифицирането на участниците, видеото е било гледано 400 хиляди пъти, а публични личности са обявили парични награди за залавянето на насилника.

Засега германските власти са се обърнали за помощ към българските власти за откриването на извършителя, каза още Капка Тодорова.

Още информация по темата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени