Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: На този етап борбата с "Ислямска държава" изглежда ще се води "под шапката" на Асад

Русия засили позициите си в Сирия и без нейното участие вече не може да бъде решен проблемът - това стана ясно на всички, отбеляза арабистът

| обновено на 17.12.16 в 10:59
Башар Асад

В коментар на перспективите за сирийския президент Башар Асад за възвърне легитимността си за международната общност след като сирийските правителствени сили си върнаха контрола над град Алепо, арабистът Нина Спасова отбеляза, че по-голямата част от света и по конкретно Европа и европейските медии продължават да гледат на Асад като на диктатор, наричат го "касапин" и го обвиняват за случващото в Алепо, където са загинали много хора и продължава евакуацията, за която постъпва много противоречива информация:  

И въобще не ми се струва , че не е възможно скоро Асад да бъде приет като партньор, демократичен президент на страна, с която може да се преговаря. 

Нина Спасова изтъкна, че може би сега Асад вижда етапа, когато приключва борбата му опозицията: На практика през тези години - петте години война в Сирия, това преобладаваше - войната на сирийските официални власти с опозицията в страната, отбеляза още анализаторът. Според нея Башар Асад няма намерение на сдаде властта и дори и да свърши войната той ще продължи да воюва с опозицията:

Защото ако съществува такава опозиция  -  с всички условности - че това е една "умерена" опозиция  (наистина в тази умерена опозиция  -  към нея се прикачиха какви ли не елементи - включително либийски, ислямиски групировки, какви ли не, и настина в никакъв случай не можем да говорим за една нормална опозиция, но в тази опозиция има и хора, които наистина са опозиция на официалната власт, те не са съгласни с начина, по който се развива и управлява Сирия)  и за съжаление поражението - завладяването на Халеп (Алепо) отново от силите на Башар Асад, означава и край на тази опозиция. И съвсем естествено е, че той ще продължи войната с опозицията и в малкото останали още "пристанища" на тези опозиционни сили.


Нина СпасоваНина Спасова обаче допълни, че има шанс Асад да бъде реабилитиран, ако се включи в борбата с Ислямска държава - цел, която всички световни сили сега посочват като приоритет: 

Двете основни големи сили в конфликта - САЩ и Русия - определено го приемат. Новата администрация на новоизбрания президент Тръмп подсказа, че Башар Асад е по-малкото зло и, че той е склонен да говори, да преговаря с Русия точно за това -  как да се развият действията на територията на Сирия така, че "Ислямска държава" да бъде  победена. А това на този етап може да стане "под шапката" на Башар Асад. 

Спасова допълни също, че тази възможност е валидна в по-краткосрочен план, но в дългосрочен - за Асад няма да е възможно да остане президент: Той направи достатъчно неща, изби достатъчно хора от собствения си народ, за да остане в по-далечно бъдеще и да продължи да бъде начело на тази страна. 

Анализаторът отбеляза, че позицията на Русия по темата за бъдещето на Близкия Изток ще става по-силна:

Определено Русия (сега) засили позициите си от 2015-а, когато се намеси военно в Сирия. Тя засили позициите си и без нейното участие вече не може да бъде решен проблемът - това стана ясно на всички. И само преди няколко дни руският президент каза, че в Сирия сега целта е бързо постигане на примирие за цялата територия на страната. Ако това стане, може би наистина ще дойде моментът за някакви преговори между остатъците на опозицията и сегашната власт в Сирия.

Нина Спасова допълни, че и когато бъде преминат този етап, остават за решаване най-съществените въпроси:

Дори и да се постигне това примирие за цяла Сирия сериозните проблеми тепърва предстоят - това е проблемът с "Ислямска държава", това е проблемът с бежанците (никой не знае точният им брой, но едно 5 или 6 милиона сирийци са някъде по света). За тези бежанци ще трябва да се договаря точно това - връщането им в Сирия, но не само  - и създаване на условия за връщането им..... Сега е моментът да си говори за този опозиция..... -  да се гарантира нейното оставане, ако тя наистина е умерена и е просто опозиция на това, което в момента се случва, на политическата власт в Сирия ....Трябва да обсъден въпросът с кюрдите в Северна Сирия, които по време на тези 5 години всъщност единствени  се биеха с "Ислямска държава" и бяха сериозен американски съюзник. Въпросът е сега какво се случва с тези кюрди, които настояват за някаква форма на независимост. 

Според анализатора борбата с "Ислямска държава" ще бъде продължителна, но не толкова в Сирия, а по-скоро извън Сирия. Тя припомни трудностите на международната коалиция срещу ислямистите в Мосул и отбеляза, че терористичната групировка се е пренасочила към Либия.  

Цялото интервю с Нина Спасова чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна