Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейски прокурори предлагат шефът на Следствието еднолично да решава за разследване на главния прокурор

Да се доразвиe отчетността на главния прокурор пред Народното събрание и да се създаде прозрачна процедура, в случай че в бъдеще действащ главен прокурор бъде обвинен в извършване на тежко престъпно деяние - това са част от препоръките в Доклада на европейските прокурори, които направиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българското държавно обвинение. Освен към прокуратрата, докладът отправя препоръки и към съда, Висшия съдебен съвет, съдебния инспекторат и Министерството на правосъдието.


По отношение отчетността на прокуратурата, евроекспертите правят уговорката, че контрол над нея, не може да бъде контрол над конкретни дела. По чувствителната тема за борбата с корупцията и като се позовават на стари оплаквания от някои практики в Софийския градски съд, европрокурорите предлагат делата за корупция да се гледат в Специализирания наказателен съд, където се наблюдавало по-конструктивно взаимодействие между прокурори и съда, и по-малко формализъм. От анализа става ясно, че отговорността за бавното правосъдие, те разпределят между прокуратурата и съда. Препоръчва се административните ръководители в прокуратурата, включително и главният прокурор, да имат по-големи отговорности, което в първия си коментар, обвинител номер едно нарече "крачка назад" в започналата вече децентрализация на държавното обвинение. Евроекспертите настояват за реформа в Съдебния инспекторат, който да бъде изваден от Висшия съдебен съвет. Те очакват от правосъдния министър да инициира законодателни промени, които да ограничат бавното правосъдие и да въведат нов режим за използване на специални разузнавателни средства. Анализът е дело на прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия, а неговият институционален коментар тепърва предстои.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от