Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет години членство в ЕС – равносметката

Меглена Кунева: За мен членството ни в ЕС продължава да бъде голяма емоция

| обновено на 03.01.17 в 10:22
Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

За мен членството ни в Европейския съюз (ЕС) продължава да бъде голяма емоция и вероятно не съм най-добрият говорител на това да възприемаме победите си като нещо рутинно. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" вицепремиерът Меглена Кунева:

Нашите победи са нещо ценно, което трябва да ни кара да получим увереност, че ние можем, че можем повече и да не го приемаме като рутина, докато наистина победата не ни стане навик. Това е много ценно състояние за една нация, но заради това трябва да ценим постигнатото дотук. За мен е важно, че ние не сме загубили увереността си, че ЕС е единственият жизнеспособен проект, който помага на България.

Меглена Кунева, която е първият български еврокомисар, предлага да бъдат изслушани колкото се може повече хора, преди правителството, което и да е то, да номинира българския кандидат:

Смятам, че е хубаво да те чуят колкото се може повече хора, но трябва да се мине през процедурата. Който и да е този човек, който ще бъде определен, да няма вътрешна битка, която може всъщност да даде много лош старт.

Според Меглена Кунева Народното събрание трябва да приеме деклараця срещу политическото говорене за подготовката ни за председателство на Европейския съюз догодина.

На въпрос за това дали успяхме да разберем, че Европейският съюз е проект, който не само дава, но и изисква и защо неевропейски се отнесохме с едни хора, които търсят убежище и спасение, Кунева отговори:

В България нямаше ксенофобска вълна, така както беше в други страни. Все пак трябва да си дадем сметка, че основната част от нас се свързаха и емоционално и през дарения, и през някакви лични жестове с хората, които чакат наистина да имат покрив над главата си и да имат сигурност. Това, че е имало отделни изблици на силно негативно отношение, наистина ме тревожи, но това не е печат върху цялата ни нация.

Цялото интервю с Меглена Кунева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна