Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините мобилизирани за настъпващите студове

Снимка: БТА

Общински кризисни щабове координират местните институции в очакване на голямото застудяване, което според метеоролозите започва от днес.

Кметът на Община Белица Радослав Ревански каза за "Хоризонт", че магазините са запасени, пътищата се посипват със сол и пясък и общината е напълно готова да посрещне зимното бедствие:

Ако даде Господ да има много сняг, ще можем да реагираме. Не е нужно предварително да паникьосваме хората. Ние сме в пълна готовност – да пада сняг!

Оглавяващият дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Георги Златев обясни, че има четири нива на поддържане на републиканската пътна мрежа:

Проходът Предела и Кресненското дефиле са от възможно най-високото ниво на поддържане, което при снеговалеж позволява върху пътната настилка да има до три сантиметра сняг, а след спирането – до два часа фирмите трябва да организират почистването си и да премахнат целия сняг, навалял върху пътното платно. За по-малко натоварените пътища, какъвто е проходът "Попови ливади", нивото е по-ниско, тъй като и интензивността на движението е по-ниска.

За по-малко натоварените пътища с по-ниска интензивност като Попови ливади например подобна честота на почистване не е икономически оправдана и там е допустимо при снеговалеж снегът да достига до 5 см, а фирмите имат на разположение до 5 часа за отстраняване на натрупания сняг, допълни Георги Златев.

Над 3000 машини на АПИ са готови да се включат в почистването на пътищата у нас, ако това се наложи. От "Пътната полиция" и АПИ допълниха, че при нужда ще се затварят пътни отсечки, за да могат те да бъдат почистени и да не се допускат задръствания.

От вчера Българският червен кръст започна кампанията си за раздаване на храни, а в складовете, които не се отопляват, работят доброволци, отбеляза Йорданка Стойчева от областната структура на БЧК в Благоевград.

Тече раздаване в община Якоруда от 5-и, 9-и, ще се отварят пунктовете, в Белица, в Гоце Делчев, че след 11 януари в Петрич. Пунктът в Благоевград ще бъде отворен след 13-и февруари. Ние ще се съобразяваме с метеорологичната обстановка. Напълно е възможно в тези студени дни складовете да не работят, тъй като в тях работят основно доброволци, те не се отопляват.

В складовете на БЧК са постъпили около половината продукти.

Съгласно указанията на Здравното министерство за подготовка на здравните и лечебните заведения Многопрофилната болница в Добрич ще хоспитализира пациентите на хемодиализа. На бременните с наближаващ термин се препоръчва да се придвижат до общинските градове.

От "Енерго-Про" са мобилизирали 20 допълнителни аварийни екипа, а при извънредна ситуация има подготвени 384 екипа.

Община Добрич не разполага със специализиран приют за бездомни лица, но те ще бъдат настанявани в общинска сграда, като храната за престоя им е осигурена.

Заредени с гориво са и местните детски градини и ясли.

Подробностите по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени