Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвио Данаилов: Веселин Топалов няма да играе в официални турнири на ФИДЕ и ЕШС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Веселин Топалов няма да играе в официални турнири под егидата на Световната шахматна федерация  и на Европейския шахматен съюз, докато кръгът около Йоргос Макропулос управлява световната централа, това съобщи в отворено писмо президентът на Федерацията по шахмат и мениджър на най-добрия ни шахматист – Силвио Данаилов.

От 2014 година криминалната група "Макро и приятели", която управлява ФИДЕ от 1995 година, атакува БФШ по много грозен и неуважителен начин. БФШ е смятана за една от най-активните и успешни федерации в световен мащаб с огромен принос към шаха през последните две десетилетия. Официално ФИДЕ И ЕСШ са похарчили над 200 000 евро, за да се борят срещу нашата федерация. В същото време ФИДЕ е близо до банкрут в резултат на действията на същите тези безполезни и некомпетентни хора. Всичко това е напълно недопустимо и на това трябва да се сложи край. Чашата преля.

Във връзка с написаното по-горе ние официално съобщаваме, че бившият световен шампион на ФИДЕ Веселин Топалов няма да играе на никакви официални турнири на ФИДЕ и ЕСШ, докато тази криминална група на Макро и приятели не се махне от ФИДЕ и ЕСШ веднъж завинаги, се казва в отвореното писмо.

През септември тази година Силвио Данаилов получи 18-месечно наказание от ФИДЕ заради нередности около организирането на Европейското първенство за младежи в Будвап (Черна гора) през 2013 година, а БФШ беше заплашена от изключване от структурите на ФИДЕ. Членството на Българската федерация по шахмат в Европейския съюз по шахмат пък бе отнето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна