Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанев: Еретици днес са хората на словото

Писателят доказа тези думи за пореден път днес, като отказа да получи наградата „Златен век“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Юбилейно честване на Стефан Цанев предстои в Народния театър „Иван Вазов“. Големият поет и драматург навърши 80 години през август миналата година.

Тези чествания са нашият начин Народният театър и всички ние да се поклоним пред таланта на Стефан Цанев и да благодарим за това, че имаме шанса да бъдем негови съвременници, каза по този повод директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Така в две последователни вечери ще можем да гледаме два спектакъла по пиеси на Стефан Цанев, в режисьорския прочит на Маргарита Младенова. Първото представление – „Процесът против богомилите“, е на 10 януари на голямата сцена в Народния театър, а след края му се очакваше писателят да получи наградата „Златен век“, която е най-високото отличие на Министерството на културата.

Преди броени минути обаче БТА огласи отворено писмо на Стефан Цанев до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.
Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда, пише Стефан Цанев.
Той припомня, че в края на миналата година министър Рашидов връчи същото отличие „на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим“.
„Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.
Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт“, посочва Стефан Цанев.

В сряда, 11 януари, предстои стотното представление на другата постановка по пиеса на Стефан Цанев в Народния театър – „Духът на поета“, с участието на Христо Мутафчиев в ролята на Стефан Стамболов, Валентин Танев в образа на Захарий Стоянов и Павлин Петрунов.





Сцена от пиесата „Процесът против богомилите“.    Снимка: new.nationaltheatre.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени